5 restauracji w Polsce, które musisz odwiedzić!

5 restauracji w Polsce, które musisz odwiedzić!

Kulinarna mapa Polski rozwija się w zawrotnym tempie, zadowalając nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W tym artykule przeczytacie o 5 restauracjach, które zasługują na szczególną uwagę, bo przyciągają nie tylko smaczną kuchnią, kuszącą różnorodnością i świeżością, ale też oryginalnym wystrojem, przyjemną atmosferą oraz kreatywnością ludzi, którzy w nich pracują…

Szóstka w Warszawie

Hotel Warszawa. Okazuje się, że to mekka dla miłośników wyrafinowanej kuchni. Na szóstym piętrze budynku kryje się prawdziwa kulinarna perełka – Restauracja Szóstka, onieśmielająca otwartą kuchnią, w której szefowie oraz ich zgrany zespół, przygotowują niebanalne przysmaki na oczach gości. Od czego zacząć iście królewską degustację? Od dyni piżmowej z papają, melonem, winegretem z rokitnika i jogurtem kokosowym. Kolejny przysmak? Beza z kremem śmietankowym i cytrusami, oczywiście! Delikatna, rozpływająca się w ustach, spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednego łasucha. Jednakże to nie tylko wyśmienite potrawy czynią to miejsce wyjątkowym. Lokalizacja restauracji zapewnia niezapomniane wrażenia wizualne. Wielki taras rozciągający się wzdłuż ulicy Świętokrzyskiej pozwala gościom podziwiać panoramiczny widok na malowniczą Warszawę.

Źródło: Instagram/ @hotel_warszawa

Arco by Paco Pérez, Gdańsk 

W sercu Gdańska, na 33. piętrze najwyższego budynku w mieście znajduje się jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Polsce – Arco. Prowadzona przez szefa kuchni cenionego na całym świecie – Paco Péreza. Tutejsze menu zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wartościowe składniki, mistrzowsko połączone w wykwintne kompozycje smakowe, tworzą tutaj prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Restauracja zasługuje na uwagę również ze względu na design. Duże okna eksponują jasną i klimatyczną przestrzeń. Podobnie zachwyca rozpościerający się zza okien restauracji widok na malownicze zakątki miasta opływającego w bogatą historię i kulturę. 

Źródło: Instagram/ @cg_andreucabot

Nami Beef and Reef, Kraków

Wchodząc do restauracji od razu zostajemy oczarowani przepięknym wnętrzem. To, co przyciąga uwagę najbardziej, to imponujące akwarium, które zdobi lokal czyniąc go uroczo niepowtarzalnym. Na liście serwowanych tutaj dań nie brakuje wyrafinowanych kombinacji z wołowiną, rybami i owocami morza. Są też desery, których smaku nie sposób zapomnieć! Co zatem spróbować na starcie? Zdecydowanie mus karmelowy z miso i praliną pekanową! Miso, czyli tradycyjny składnik kuchni japońskiej, to pasta z fermentowanych ziaren soi, ryżu lub jęczmienia. Gdy doda się ją do karmelu, idealnie kontrastuje z jego słodkim aromatem. Drugim kluczowym składnikiem tego deseru jest pralina pekanowa, czyli przyrządzona z pekanów – orzechów pochodzących z Ameryki Północnej. Po połączeniu ich z karmelowym sosem na bazie miso możemy rozsmakować się w harmonijnej mieszance chrupkiej słodyczy, która wprost rozpływa się w ustach.

Źródło: Instagram/ @namibeefandreef

Cafe Byfyj, Katowice

Gdy odwiedzacie malowniczy Nikiszowiec w Katowicach, czyli osiedle robotnicze wybudowane lata temu dla górników kopalni „Giesche”, koniecznie zaglądnijcie do Cafe Byfyj – lokalu, który łączy kawiarnię, śniadaniowe bistro i restaurację. Miejscówka sąsiaduje z piekarnią Michalski, zaopatrującą lokal w świeże pieczywo i ciasta. Kiedy już rozsiądziecie się wygodnie przy stoliku, dajcie się skusić na przepyszne ciasteczka i aromatyczną kawę. Te pyszności każdego łasucha przyprawią o szybsze bicie serca.

Źródło: Instagram/ @cafebyfyj_michalski

La Maddalena, Wrocław

Z jednej strony widok na most Pomorski, z drugiej na gmach Uniwersytetu Wrocławskiego. La Maddalena to restauracja odwiedzana nie tylko przez wrocławian, bo to jeden z piękniejszych lokali nad Odrą. Pierwsze kulinarne skrzypce „gra” tutaj filet z kaczki. Zapytacie, co z deserem? Pyszne brownie to intensywnie czekoladowa propozycja na doskonałe dopełnienie każdego posiłku. 

Źródło: Instagram/ @lamaddalenarestaurant