„Tiramisu”, włoski deser, który podbija podniebienia

 „Tiramisu”, włoski deser, który podbija podniebienia

Kiedy myślimy o włoskiej kuchni, nasuwają się nam obrazy aromatycznych makaronów i smakowitych sosów. Jednak wśród tych kulinarnych arcydzieł istnieje jeden deser, który podbił serca i podniebienia smakoszy na całym świecie – tiramisu. Słodkie, kremowe i niebiańsko smaczne…

Tiramisu ma bogatą historię, której początki sięgają XVII wieku. Jedna z anegdot głosi, że powstał we włoskim mieście Siena. Jednak większość opowiada się za teorią, że deser pochodzi z Wenecji Euganejskiej. Początkowo był znany pod nazwą  „zuppa del duca” (zupa księcia), a jego recepturę przekazywano z pokolenia na pokolenie. Uważano go za przysmak arystokratów i rezerwowano na specjalne okazje. Dopiero w drugiej połowie XX wieku tiramisu zyskało popularność na całym świecie.  Niezależnie od tego, czy jesteś w Europie, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Azji, Australii czy Afryce, istnieje duża szansa, że znajdziesz go w menu wielu restauracji lub kawiarni. 

“Przywraca siły” 

Słowo “tiramisu” w języku włoskim oznacza “podnieś mnie” lub “przywróć mi siły”. Połączenie biszkoptów nasączonych aromatyczną kawą, kremowego mascarpone i goryczki kakao tworzy pobudzającą i wyrafinowaną zarazem mieszankę smaków. Deser ma również emocjonalne znaczenie, bo kojarzy się ze świętowaniem w rodzinnym gronie.

Rozkosz dla podniebienia

Tiramisu stało się afrodyzjakiem, który doczekał się wielu wariantów smakowych – od klasycznych, przez truskawkowe wariacje, aż po sklepowe gotowce. Dość popularna jest wersja deseru podawana w małych pucharkach czy słoikach, które idealnie sprawdzą się na upalne dni. Kluczem do przygotowania udanego tiramisu jest odpowiednie zbilansowanie składników.

W prostocie siła

Podstawowymi składnikami tiramisu są: podłużne biszkopty nasączone espresso, krem serowy, kakao i likier, najczęściej amaretto. Serek mascarpone, żółtka,  jajka, cukier i wanilię ucieramy do momentu uzyskania jedwabistej konsystencji. Dodajemy likier, który sprawi, że deser uzyska niepowtarzalny aromat. Powstały krem przekładamy na przemian z biszkoptami, po czym całość posypujemy kakao, które nada deserowi lekko gorzkawego posmaku i przepięknego wyglądu. Przygotowanie tiramisu nie jest trudne, ale wymaga nieco cierpliwości i precyzji. Właśnie w prostocie tkwi jego siła.