Kawa i matcha. Na pierwszy rzut oka mają ze sobą wiele wspólnego. Na platformach społecznościowych aż roi się od zdjęć porcelanowych filiżanek z aromatyczną zawartością (niekiedy w towarzystwie chrupiącego croissanta) serwowanych w uroczych kawiarenkach. Jednakże, czy trend picia kofeinowych napojów, który ostatnimi czasy zdaje się być bardziej estetyczny niż praktyczny, może przynieść korzyści zdrowotne dla naszego organizmu? Sprawdzamy to.
Kofeina. To z jej powodu pijamy kawę. Po pierwsze, pobudza układ nerwowy, dzięki czemu zwiększa nasz poziom energii oraz poprawia koncentrację, zwłaszcza rano. Po drugie, badania sugerują, że regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób, takich jak: alzheimer, depresja, cukrzyca typu II i schorzeń wątroby. Należy jednak pamiętać, że spożywanie zbyt dużej ilości kofeiny może prowadzić do: zaburzeń snu i rytmu serca oraz napięć w ciele.
Zapytacie, co z piciem kawy po godz. 15.00? Zdecydowanie odradzamy, bo można się nabawić bezsenności, która z kolei obniży naszą produktywność w następnym dniu. Dla osób mocno zestresowanych, spora ilość kofeiny z pewnością nie pomoże, a może jeszcze bardziej pogłębić problem, wzmagając uczucie niepokoju.
Matcha i jej właściwości
Matcha to rodzaj zielonej herbaty w postaci proszku o intensywnym kolorze i specyficznym smaku, który nie każdemu pasuje. Jedną z głównych zalet picia matchy jest jej zdolność do wspomagania procesów detoksykacji organizmu oraz poprawy funkcji mózgu. Co więcej, istnieje również intrygujący związek pomiędzy L-teaniną, a kofeiną zawartą w matchy. L-teanina modyfikuje działanie kofeiny, co oznacza, że picie matchy nie wzmaga uczucia niepokoju czy roztrzęsienia, jak inne napoje zawierające kofeinę.
Co jest zdrowsze?
Jeśli jesteś osobą, która łatwo się denerwuje i mocno stresuje, matcha może być dla Ciebie lepszą opcją. Pamiętaj, że zarówno kawa, jak i matcha, przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Trzeba tylko pamiętać o umiarze.
Prosty przepis na matchę
- 1 łyżeczka sproszkowanej matchy (lub więcej, w zależności od preferowanego smaku)
- ok. 60 ml wody
- 1/2 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne, np. sojowe czy migdałowe)
- miód, syrop klonowy lub różany do smaku
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszaj matchę z gorącą wodą. Możesz użyć zwykłej łyżeczki lub specjalnej trzepaczki, która świetnie spieni napój. Pamiętaj, aby nie było grudek. Następnie podgrzej mleko na średnim ogniu. Gdy będzie ciepłe, wlej do filiżanki i zmieszaj z wcześniej przygotowaną matchą. Na koniec, dodaj miód, syrop różany bądź klonowy. Możesz też ozdobić wierzch filiżanki pokruszonymi pistacjami, proszkiem mata lub rozdrobnionymi płatkami róż. Niesamowity efekt smakowy i wizualny gwarantowany! Na zdrowie!