Gdzie zjeść w Krakowie? 3 restauracje, które zdobyły nasze podniebienia

Gdzie zjeść w Krakowie? 3 restauracje, które zdobyły nasze podniebienia

Kraków. A jak Kraków to liczne restauracje, kawiarnie i bary. Wśród brukowanych, klimatycznych uliczek, można rozsmakować się w nie byle jakich specjałach. Od tradycyjnych polskich potraw, po nowoczesne interpretacje smaków z całego świata – krakowska gastronomia jest niezwykle różnorodna. W mieście znajdziecie eleganckie restauracje, idealne na wyjątkową kolację, ale też urokliwe, kameralne bistra, gdzie można dobrze zjeść, w nieco bardziej swobodnej atmosferze. 

Salta Resto

Restauracja słynie z soczystych steków, które przyciągają gości z całego Krakowa i okolic. Ale oczywiście w samej karcie menu możemy znaleźć inne potrawy, jak chociażby Anticucho, inspirowane kuchnią peruwiańską. Aromatyczne danie składa się z delikatnej wołowiny campo, pikantnego chorizo, pieczonych w soli ziemniaków, a także dwóch sosów: chimichurri i salsy paprykowej. Z kolei, jeżeli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, polecam “UNO, DOS, TRES” – ten deser to prawdziwa uczta, w której łączą się smaki sorbetu z marakuji, crème brûlée i czekoladowej praliny. Każdy kęs przenosi w różne zakątki smakowej rozkoszy. 

Fot. Instagram/@saltaresto

Fiorentina 

W 2023 roku Fiorentina zdobyła wyjątkowe wyróżnienie – rekomendację w prestiżowym przewodniku Michelin. W menu restauracji można znaleźć makaron z truflą, orzechem laskowym i kwiatem cukinii – super alternatywa dla tych, którzy uwielbiają dania włoskie. Kolejna pozycja warta spróbowania? Biały halibut serwowany z dzikimi brokułami i rukwią wodną. W karcie dań nie brakuje również opcji dla wegetarian i wegan, co czyni Fiorentinę miejscem otwartym na różne preferencje kulinarne.

Fot. Instagram/@fiorentina_krakow

Miód Malina

Wyróżnia ją bogata oferta potraw, które łączą tradycyjne polskie smaki z nowoczesnym podejściem do gotowania. Znajdziemy tu, m.in: aromatyczne zupy, wykwintne dania mięsne oraz wyjątkowe desery. Restauracja słynie z grillowanego kalafiora curry podanego na purée ze słodkiego ziemniaka z chimichurri czy pierogów z cielęciną i sosem demi glace. Nie można też zapomnieć o kremowym serniku baskijskim z czekoladą… Wyjątkową aurę lokalu dopełnia nie tylko pyszne jedzenie, ale też nietuzinkowe wnętrze, które mieści się w urokliwej kamienicy przy ulicy Grodzkiej, jednej z najważniejszych w Krakowie. Stylowe, drewniane meble, ciepłe oświetlenie oraz piękne dekoracje tworzą atmosferę, która doskonale współgra z serwowanymi potrawami.

Fot. Instagram/@miod_malina_krakow