Włoska kuchnia pełna zdrowia

Włoska kuchnia pełna zdrowia

Jest nieskomplikowana i łatwa do opanowania, nawet dla początkujących kucharzy. Zachwyca świeżymi i aromatycznymi produktami. Większość z nich bez problemu można dostać także na Podkarpaciu. Ze względu na bogactwo ryb, warzyw, owoców i oliwy z oliwek kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, a z pewnością najpopularniejszych. W Rzeszowie jest sporo restauracji, które serwują dania pachnące Italią. Sprawdzamy dla Was, które robią to najlepiej.

Kuchnia włoska zyskała wielką popularność dzięki prostocie i bazowaniu na tradycyjnych, niekoniecznie drogich składnikach. Włosi opanowali do perfekcji przyrządzanie potraw z makaronu, oliwy i pomidorów. W swojej śródziemnomorskiej sztuce kulinarnej mają jednak znacznie więcej do zaoferowania…

Smakowite dania komponują głównie z warzyw i aromatycznych przypraw, a także kontrowersyjnych węglowodanów. Jednak kto wydziela porcje i celebruje jedzenie z umiarem, niestraszna mu nadwaga. Tym bardziej, że oprócz tłustych serów i makaronów Włosi uwielbiają także owoce morza oraz oliwę z oliwek, która posiada właściwości przeciwzapalne, bogata jest w witaminy: A, D, E, K, a także reguluje procesy trawienia. To jedyny tłuszcz używany na Półwyspie Apenińskim, dlatego też kuchnia włoska uważana jest przez lekarzy i dietetyków za jedną z najzdrowszych na świecie.

Tradycyjny posiłek składa się tu z przystawki, dania mącznego, zupy, dania rybnego lub mięsnego oraz niewielkiej porcji deseru na tzw. „ząb”.

Warzywa, ryby i mięso gotowane są krótko, dzięki czemu zachowują większość składników odżywczych. Wyjątkiem są niektóre sosy, np. bolognese, które wymagają dłuższej obróbki termicznej.